Позвънете сега!
Българско наименование
Сладък пелин
Латинско наименование
Аrtemisia annua
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 до 100 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Сладъкия пелин е използван за лечение на треска и малария в продължение на повече от 2000 години. Нобеловата награда за физиология и медицина от 2015 г. е присъдена съвместно на д-р. Юю Tу, Уилям С. Кембъл и Сатоши Омура за откритията си от естественя продукт artemisinin . Д-р ЮюТу получава наградата за своята работа по Сладкия пелин и неговото приложение като антипаразитен агент.
Освен при малария, билката се използва и за бактериални инфекции като дизентерия и туберкулоза, заболявания, причинени от паразити и акари, някои туморни заболявания, гъбични инфекции, вирусни инфекции и дори обикновена настинка.
Июполюва се и за лечение на разстроен стомах, треска, жълтеница, загуба на апетит, нарушения на кръвоносните съдове, запек, разстройства на жлъчния мехур, болки в стомаха, болезнена менструация . Сладкият пелин се използва за елиминиране на кръгли червеи. Различните видове кръгли червеи са най-честата инфекция с паразити в света, разпространявани директно от човек на човек. Кръглите червеи могат да причинят кашлица, задух, болки в корема, гадене и диария, кръв в изпражненията, загуба на тегло и наличие на червеи в повръщане или изпражнения. Проучванията показват, че Сладкият пелин проявява антимикробна активност. Той не само може да убива бактерии, но също така е доказано, че убива и гъбички.

Описание

Сладкият пелин е многогодишно растение. Стъблото му е изправено с кафеникав или виолетовокафяв цвят. Самото растение е без косми и височина от 30 до 100 см. Листата на сладкия пелин са с дължина 3 до 5 см. Растението е с характерен приятен аромат. Съдържанието на Artemisinin в сухите листа е между 0,5 и 1.5 %. Цветовете на складкия пелин са зелено жълти. Семената са кафяви с диаметър само 0.6-0.8 мм. Сладкия пелин вирее най-добре на песъчливи почви.

Препоръки за отглеждане
Напълно зимоустойчиво растение. Расте на слънчево до полусенчесто място, на свежа и плодородна почва. Безпроблемно може да се отглежда в саксия на терасата.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Сладък пелин / Artemisia annua

  • Модел: Сладък пелин / Artemisia annua
  • Наличност: In Stock
  • 3.00 лв.


Етикети: Сладък пелин / Artemisia annua

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.