Позвънете сега!
Българско наименование
Петопръстник, пълзящ очиболец, гърличева трева
Латинско наименование
Potentilla Reptans L.
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
15 до 30 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелен
Цъфтят през лятото с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като лечебно растение. Билката се използва при миома на матката, тумори, хемороиди, възпаления на стомаха и червата, диария, чернодробни заболявания, възпаление на очите.

Външно се използва при изгаряне, мокрещи екземи и бяло течение.

Използваема част: Коренищата, извадени рано на пролет - през март или през есента - октомври - от 2-З-годишни растения. След изваждане коренищата се измиват и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45С. При сушенето коренищата да не се допират до железни предмети, защото потъмняват. Изсушената билка е тъмнокафява или червенокафява отвън и червена отвътре, без миризма и с горчиво стипчив вкус.

Описание

Многогодишно тревисто растение с прави или в основата полегнали, разклонени и окосмени стъбла, високи 15-­30 см. Листата са петделни, като петте пръста на ръката. Цветовете са разположени по единично в пазвите на листaтa, с дълги дръжки. Те са жълто обагрени, чашката на цветчето е петлистна, жълто обагрена. Дава ластуновидни разклонения, които в определени възлести места се вкореняват и дават началото на ново растение..

Среща се из влажните ливади, замочурените места и торфищата, но също по каменисти места в предпланинския и планинския пояс на всички наши планини.

Препоръки за отглеждане
Непретензиозно растение. Расте обикновено на основни или неутрални почви. Толерантен е на бедни почви и на частична сянка. Добра сухоустойчивост и зимоустойчивост.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Петопръстник / Potentilla Reptans L.

  • Модел: Петопръстник / Potentilla Reptans L.
  • Наличност: В наличност
  • 2.50 лв.


Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.