Позвънете сега!
Българско наименование
Момина сълза
Латинско наименование
Convallaria majalis
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30-40 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти април-май с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 15 см.Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Използва се за озеленяване и зацветяване на сенчести места и за отрязан цвят през пролетта.
Описание

Момината сълза е многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално коренище. Цветоносното стъбло е до 40 см високо, тънко, неразклонено, безлистно. Листата са приосновни, обикновено 2, рядко 3, продълговато елипсовидни или елипсовидно ланцетни, до 20 см дълги и 4–8 см широки, към върха заострени, в основата стеснени и образуват дълги влагалища. Съцветието е връхно, гроздовидно, рехаво, с 6–15 листа. Цветовете са бели, звънчевидни, увиснали на къса дръжка, двуполови с приятна миризма. Има 6 листен околоцветник и 6 тичинки. Плодът е кълбовидна, месеста, червена многосеменна ягода. Момината сълза е едно от любимите пролетни цветя, заради изящния аромат на нежните, бели звънчета, наредени по цветоносното стъбло, високо 12-20 см. Тя е многогодишно и зимоустойчиво растение. Всяка есен листата й изсъхват и напролет се появяват два светлозелени листа, навити на руло, които после се разгъват и стават продълговати и широки.

Препоръки за отглеждане
Отглежда се често из градините на сенчесто място, където няма тревата. Обича леки сенки, достатъчно влага, глинесто-песъчлива, добре отцеждаща се и достатъчно хранителна почва, която бързо се затопля напролет. Понася и пълна сянка. На едно място расте до 10 години.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Момина сълза / Convallaria majalis

  • Модел: Момина сълза / Convallaria majalis
  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Convallaria majalis, Момина сълза, БИЛКИ, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.