Позвънете сега!
Българско наименование
Фестука, синя трева
Латинско наименование
Festuca glauca
Категория
Декоративна трева
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 25 см. / до 25 см.
Слънце
Цвят на листата
Синьо-сиви
Темтературен обхват
Студоусточив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Сади се на сухи места или в алпинеуми като внася оживление в композицията. Интересно се съчетава в комбинация с големи декоративни камъни. Добре се вписва и в градината, а също и като стайна култура. Напоследък се използва и при озеленяване на покриви.

Описание

Ниска многогодишна трева със синьо-сиви листа. Образува полукръгли единични туфи. Листата на Фестуката са небесно сини до синьо-зелени, тесни и остри, но не бодливи. Цъфти юни-юли. Цветоносите са сини до лилави, преминаващи в сламено жълто с узряването и не са особено впечатляващи, за разлика от листната маса. Фестуката се отглежда и като стайна култура, която радва окото с декоративните цветове на своите листа. Средно бърз до бърз растеж. Образува единични туфи, не се разпространява настрани, така че ако искате да покриете с нея земята трябва да я засадите много гъсто.

Препоръки за отглеждане
Топлолюбив вид, предпочита песъчливо-глинести, добре дренирани почви и слънчеви места, понася частична сянка. Не обича прекомерни жеги съчетани с висока влажност. Обича влажна, добре дренирана и средно плодородна почва, но понася и суша, бедни почви и жега. Не понася тежка, влажна и лошо дренирана почва. Устойчива е на механични повреди. Посадете я в почвена смес с неутрална реакция. През първата година растежът е много бавен. Растението се формира окончателно чак през втората - третата година. Почти не страда от болести или неприятели. През пролетта е добре листната маса да се подреже до една трета от височината, за да се отвори място за новите листа, както и да се отстранят остарелите и намачкани от снега листа. Ако го отглеждате като саксийна култура, трябва да го пресаждате на всеки 3 години, за да съхрани красивата окраска на листата си. На открито се пресажда - през десет години. За по интензивна окраска може да се пресажда и през по-малко години. В много студени години не получава добра украска.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Фестука, синя трева / Festuca glauca

  • Модел: Фестука, синя трева / Festuca glauca
  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Festuca glauca, Фестука, синя трева, ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.