Позвънете сега!
Българско наименование
Лизимахия, Кръглолистно ленивче
Латинско наименование
Lysimachia nummularia
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 5 / 30-60 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти от юни до септември с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 10 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Използва се за направа на цветни петна край водоеми и като почвопокривно растение, включително и на склонове. Може да се използва също в ниски бордюри и аранжировки с други цветя в сандъчета и кашпи.
Може да се използва за зелени петна във влажни почви. Растенията трябва да бъдат разположени на разстояние около 60 см. във всяка посока и формират много ефектен зелен килим.
В много стара ботаническа книга от Средновековието, го наричат "лечител на сто болести".  За да използвате растение като лекарство винаги искайте мнението на професионалист!
Цялата надземна част на билката се използва прясна или сушена. За сушене, билката се прибира през юни. Съдържа (Химичен състав) Сапонини, танинови вещества.
Препоръчва се вътрешно и външно при диарии и дизентерия, възпаления на устната кухина, при рани и кожни възпаления и под форма на лапа — скрофули и при мускулен и ставен ревматизъм.
Вътрешно се прилага под форма на запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден). Българската народна медицина препоръчва прясното растение, смачкано на каша с малко топла вода, за лапи при рани и отоци.

Описание

Многогодишно тревисто, стелещо се растение с презимуващо коренище. Леторастите са многобройни, разклонени, със срещуположни кръгли листенца. Среща се в Европа, Северна Америка и Япония на влажни места край потоци и реки. Напълно зимоустойчиво. Много ниско растение - до 5 см височина и 30-60 см. ширина. Лежащите на земята леторасти се вкореняват и растението доста бързо се разраства. Цъфти от юни до септември със жълти цветчета, разположени в пазвите на листата с диаметър до 2 см. Едно много декоративно растение с атрактивна зеленина, в известна степен инвазивно.

Препоръки за отглеждане
Предпочита влажна или мокра почва и може да расте във вода. Расте добре в блатиста почва и в плитки води край брега на езерца, за предпочитане на полусянка. Понася продължително преовлажняване, но и засушаване в някаква степен. Най-добре се развива на достатъчно влажни, полу-сенчести или дори сенчести места. Непретенциозно за отглеждане.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Лизимахия / Lysimachia nummularia

  • Модел: Лизимахия / Lysimachia nummularia
  • Наличност: In Stock
  • 3.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Lysimachia nummularia, ПОЧВОПОКРИВНИ, ЗА КАШПИ, САНДЪЧЕТА ИЛИ ДЕКОРИРАНИ САКСИИ, ЗА ВИСЯЩИ КОШНИЦИ, БИЛКИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.