Позвънете сега!
Българско наименование
Самакитка
Латинско наименование
Dianthus barbatus
Категория
Тревисто многогодишно растение - вечнозелено
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 - 60 см.
Слънце
Цвят на листата
Синьо-зелени
Цъфти от май до юли-авгус
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Подходяща е за бордюри, алпинеуми, в цветни лехи или в саксии.
Описание

Многогодишно растение с дълги, остри, зелени или синьо-зелени листа и по-скоро дребни цветове, обикновено в комбинация от розово и червено или бяло и пурпурно. Произхождат от Южна Европа. Най-често се отглеждат като двугодишни или едногодишни. Изправените стъбла са груби и здрави и са разделени на възли и междувъзлия. Най-долните листа са широко удължени и през първата година образуват розетка. Тези по стъблото излизат от възлите. Те са по-тесни и колкото са по-на високо, толкова са по-дребни. Цветовете са до 2 см в диаметър, прости или кичести. Събрани по 20-30 в топчести съцветия, които достигат до 10-12 см в диаметър. Цъфтежът е продължителен - от май до юли-август.Плодовете са удължени бежово-кафяви кутийки, които се отварят на върха. Семената са плоски, тъмнокафяви, почти черни.

Препоръки за отглеждане
Предпочита добре обработени, дренирани почви с неутрална реакция. Мястото трябва да е слънчево. Растенията издържат на отрицателните температури през зимата. При двугодишното развитие на растенията почвата редовно се окопава и плеви. Често самакитката се разклонява силно. Растенията заемат междуредовото пространство и сами потискат развитието на плевелите. Тъй като се самозасяват, на следващата година стъблата са толкова много, че не могат да се доизхранят и цветовете издребняват. Това не бива да се допуска. За целта при плевенето излишните самосевки се проскубват. Тогава цветовете са по-едри и красиви.
Когато се отглеждате саксии, засаждайте по две-три растения. Така след разклоняване те плътно покриват саксията. Почвата не трябва да изсъхва. През зимата саксиите остават навън.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Самакитка / Dianthus barbatus

  • Модел: Самакитка / Dianthus barbatus
  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Dianthus barbatus, Самакитка

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.