Позвънете сега!
Българско наименование
Хоста / функията
Латинско наименование
Hosta ventricosa, Funkia
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
40-50 см.
Сянка, полусянка
Цвят на листата
Тъмно зелени с форма на сърце
Цъфти с тъмно лилави цветове през юли
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Под дървета, в по-сенчести части на двора, край водоеми. Може да участва в смесени цветни композиции или бордюри. Много ефектни са композициите от различни сортове хости. Подходящи са за отглеждане и в саксии за украса на балкона. Старите туфи от хоста задушават плевелите.

Описание

Многогодишно градинско растение с височина до 40-50 см със сърцевидни листа. Цъфти през юли, цветовете са с форма на камбаннки в съцветия с тъмно лилав цвят, разположени на високи стебла, над листата. Растението има силен аромат. Хостите са предпочитани заради тяхната красива листна маса и екзотичен цвят. Тези красавици ще красят вашия двор от ранна пролет до късна есен. Подходящи са за отглеждане и в саксии за украса на балкона. С годините растенията нарастват и достигат височина до 50см. Зимата листната маса умира, но коренът се запазва. Следващата година хостата ще ви изненада с по-големи и още по-ярко обагрени листа.

Препоръки за отглеждане
Непретенциозно и лесно за отглеждане растение, дори и за начинаещи градинари. Единственото условие е да се намира на сянка или в най-лошия случай на полу-сянка. Хубаво би било да получава пряка слънчева светлина рано сутрин или късно следобед, това ще доведе до по-ярки цветове. Издържа засушаване, но предпочита влажна, пропусклива, с примеси на глина, неутрална почва. За да се получат едри листа с наситени цветове трябва да наторявате през вегетацията. Поливайте корена а не листата. Прецъфтелите цветове трябва редовно да се почистват. При добри условия, хостата ще достигне зрялост след шестата си година на растеж. На всеки пет-шест години е желателно да разделяте туфата през пролетта или есента. Разделянето е по-лесно в началото на пролетта, преди да се разлисти.
Счита се че хостите са с ниска целогодишна градинска поддръжка и са практически без вредители, ако изключим охлювите и особено голите охлюви, които могат да причинят сериозни вреди за относително кратък период от време. Борбата с охливите може да се води с естествени продукти като утайка от кафе, мулчиране със стърготини, капани за охлюви и др. В живата природа има относителен баланс и количеството на охлювите не е толкова застрашително, но във някои градини са прекалено много и може да се наложи използване на препарати за борба с тях, за да опазите красивите листа на хостата.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Хоста / Hosta ventricosa

  • Модел: Hosta ventricosa
  • Наличност: В наличност
  • 3.50 лв.


Подобни продукти

Етикети: Hosta ventricosa, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, ЗА АЛПИНЕУМИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.