Позвънете сега!
Българско наименование
Обикновен здравец
Латинско наименование
Geranium macrorrhizum
Категория
Mногогодишно растение - вечнозелено
Вид наземна част
Туфа
  /  
6-50 см.
Полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти юни до юли с розови до керемиденочервени цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
На много места в градината: в саксии, за алпинеуми, бордюри... Като лечебно растение - коренищата се използват за лечение на стомашни разтройства, както и за компресии, кръвотечения и др. Надземната част на обикновения здравец (листа) се прилагат при високо кръвно налягане. Също така и етеричното масло се използва и в парфюмерията.

Описание

Обикновеният здравец е многогодишно растение от рода Здравец. Стъблото е изправено. Листата са едри (широки 4 - 10 cm), дълбоко нарязани, предимно приосновни, леко лепкави при допир. Те са ароматни, а през есента обикновено добиват жълтеникав или керемиденочервен оттенък. Има дълги, дебели корени, които се разклоняват над повърхността на почвата. Цъфти през юни и юли с розови до карминеночервени цветове. Често цъфти повторно в началото на есента. Чашелистчетата са изправени с червеникав цвят. Венчелистчетата са пурпурночервеникави. Цветовете са събрани по няколко в цветонос. Освен благоухайния аромат, който има Здравец той е известен и с лечебните си качества. Интересното при него, е че както коренището така и листат се използват за медицински цели.

Препоръки за отглеждане
Здравецът е лесно за отглеждане цвете но трябва да знаем, че обича полусенчести места(шарена сянка). Полива се редовно, не се допуска почвата да просъхне. Старите листа и изсъхналите части се премахват, а ако гледате здравеца в сандъче се добавя нова почвена смес. подходящи места за отглеждане са - северен балкон ако го отглеждате в апартамента си, по прохладни кътчета а ако е в двора.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Здравец / Geranium macrorrhizum

  • Модел: Здравец / Geranium macrorrhizum
  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Geranium macrorrhizum, Здравец, ЗА АЛПИНЕУМИ, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, ПОЧВОПОКРИВНИ, МЕДОНОСНИ, БИЛКИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.