Позвънете сега!
Българско наименование
Аюга, Пълзящо срещниче
Латинско наименование
Ajuga reptans
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
20 см. / 50 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Тъмнoчepвeни дo виoлeтoви
Цъфти май и юни със сини цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като почвопокривно растение, в бордюри, между камъни и настилки, около дървета. Може да се използва в големи алпинеуми. В малките ще задуши останалите растения. Добре е винаги да се изолира от по-дребните и ценни растения, защото се разраства много бързо. Може да се сади в кашпи и балконски саксии и сандъчета, също и като каскадно растение.

Описание

Aюгa e изĸлючитeлнo aтpaĸтивнo, пoчвoпoĸpивнo, многогодишно тревисто полувечнозелено растение с презимуващо коренище. Коренището е плитко, пълзящо, силно разклонено. Леторастите са пълзящи, вкореняващи се. Приосновните листа са на дълги дръжки, а стъблените са почти приседнали, яйцевидни, с вълнообразна периферия. Съцветията са класовидни. Напълно зимоустойчиво растение. Цветовете са сини, външно фино окосмени. Събрани са в доста едри и атрактивни класовидни съцветия. Цъфтежът е през май-юни и продължава около 20 дни. Към есента дългите леторасти отмират и остава презимуваща листна розетка.

Препоръки за отглеждане
Много непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Добре се развива на рохкава, богата и дренирана градинска почва. Не обича преовлажняване. При неблагоприятни условия аюгата може дълго време да се съхрани във вид на розетка и да преустанови образуването на дълги леторасти. Подхранване, умерено поливане и необходимост от контролиране на разрастването изчерпват грижите по това красиво и непретенциозно растение.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Аюга, Пълзящо срещниче / Ajuga reptans

  • Модел: Аюга / Ajuga reptans
  • Наличност: В наличност
  • 2.50 лв.


Подобни продукти

Етикети: Ajuga reptans, Аюга, Пълзящо срещниче, ПОЧВОПОКРИВНИ, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, ЗА АЛПИНЕУМИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.