Позвънете сега!
Българско наименование
Опунция
Латинско наименование
Opuntia
Категория
Сукуленти
Вид наземна част
Кактус
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти юни - октомври с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Малко
Размер на разсада
5 - 15 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
За алпинеуми и скални кътове, в покривни градини
Описание

Опунцията е зимоустойчив кактус. Цъфти с красиви жълти цветове от юни до октомври предимно в жълто. Характерното за тях са групираните (най-често по 2) плоски плочки, покрити с бодли, които имат вид на заешки ушенца. Ражда ядливи плодчета с бодлички, наричани кактусови смокини. Разбира се, преди консумация трябва внимателно да се обели. Няма нужда да му се прибавя нищо, просто се яде. Като краставица.

Освен за хапване, Опунция става и за лекуване на диария и стомашни болки. От него се приготвят чай и капсули, които са отлична хранителна добавка. А сокът от Опунция, който прилича на гел, може да бъде използван като балсам за коса.

----------------------------------------------------
Най-добрият филтър за вода е кактус
23.04.2011
Учени от университета в Южна Флорида са установили кой е най-добрият в света филтър за вода. Това е кактусът Опунция, който цъфти с прекрасни ярки червени, оранжеви или жълти цветове и чиито бодли бодат най-болезнено измежду всички кактуси.
Американците го наричат още "бодлива круша", а у нас на шега го наричат "свекървин език".
Кактусът Опунция, растящ на воля из пустините, е най-ефективен в премахването на всякакви възможни седименти и бактерии от водата. А най-хубавото е, че го има навсякъде по света.
Историята разказва, че още през 19 век мексиканските общности са използвали Опунцията като филтър за вода. Дебелата месеста част на кактуса, подобна на гума, е същинският филтър. Учените установили филтриращите му свойства, след като взели парчета от месестата част на кактуса и ги поставили във вода, която е замърсена със седименти и бактерии.
Парчетата от кактус направили така, че седиментите и бактериите да слепнат в едри частици и да паднат на дъното, утаявайки се, като по този начин кактусовите парчета прочистили 98% от водата. Следваща стъпка в експеримента ще е изпробването на Опунцията в естествени условия.
Това, което учените са установили по отношение бодливото растение, е нещо, което в развиващите се страни е въпрос на ежедневна практика. Хората, които използват кактуса, за да филтрират водата си, сваряват парчета от растението, за да вземат само сърцевината, и я поставят във водата да пречиства. Учените все още търсят обаче варианти за по-масовото приложение на кактуса като филтрираща система в бита на модерния човек.
Източник: www.greentech.bg

Препоръки за отглеждане
Изисква много светлина и малко вода. В сравнение с другите кактуси опунциите не създават проблеми при отглеждането им. Нужна им е силна светлина и богата почва. Опунциите, както всички кактуси, не понасят задържането на вода в почвата. Това може да доведе до гибелта на тези издръжливи кактуси.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Опунция / Opuntia

  • Модел: Опунция / Opuntia
  • Наличност: In Stock
  • 4.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Opuntia, ЗА АЛПИНЕУМИ, КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.