Позвънете сега!
Българско наименование
Пасифлора синя, Маракуя, Часовниче, Мъченица
Латинско наименование
Passiflora caerulea
Категория
Широколистно, полу-вечнозелено растение
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
дo 10 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти Юли до Октомври
Темтературен обхват
Студоустойчив вид. Расте без защита почти навсякъде в южна България, но и на доста места в по-северните части.
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см.Растенията са в 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
За озеленяване на огради, стени, беседкиза, за вертикално озеленяване на стени в зимни градини, за изграждане на ефектни акценти,…
Описание

Изключително красива лиана с характерни ароматни цветове и дължина до 10 м. Расте в тропическите и субтропически райони на Южна и Северна Америка. В превод името означава страстно цвете, получава го от испанските мисионери, според които красотата на цветовете му, появяващи се от невзрачните наглед пъпки, можела да се сравни единствено с Христовото разпятие. Местното название на пасифлората, поне сред ацтеките, било змийски език (те го ползвали при ухапвания от змии).

Препоръки за отглеждане
Трябва да се предвиди опора и слънчево място и много важно със свеж въздух (при липса на такъв, често проветрявайте помещението). Не е подходящо за прикриване на неугледни стени, мазилки, огради и др, защото не образува гъсти разклонения. Това е студоустойчив вид от популярните цъфтящи тропически лиани, които произхождат от Южна Америка. Расте без защита почти навсякъде в южна България, но също и на някои места в по-северните части. Препоръчва се отглеждане в саксии, сандъчета и др., като може да се изнася навън от Април до Октомври. При температурите към -20 градуса стеблото и цялата надземна част измръзва и много след като всичко останало вече се е раззеленило към средата на Юли Пасифлората се събужда последна и за остатъка от сезона не й остава време да цъфне и да изхрани някакъв плод. В по-меки зими, когато температурата не пада повече от -10 градуса, пострадват само тънките клонки и листата и на пролет по-отрано се разлиства директно от старато стъбло и цъфти с красиви едри цветове. По тази причина за северна България се препоръчва отглеждане в саксии, сандъчета и др., като може да се изнася навън от Април до Октомври.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Пасифлора синя / Passiflora caerulea

  • Модел: Пасифлора синя / Passiflora caerulea
  • Наличност: В наличност
  • 6.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Passiflora caerulea, Пасифлора синя, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.