// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Бяло френско грозде, бял касис
Латинско наименование
Ribes rubrum white pearl
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст
  /  
до 2 м.
Слънце, Полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти април - май
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Редовно
Размер на разсада
Над 15 см. Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Бялото френско грозде не е само много вкусен плод, но и едно от универсалните средства в народната медицина за лечение на много заболявания. Плодовете му съдържат вит. Р и С. Сравнително високо е съдържанието на сухо вещество - от 12 до 17%. Поради това, че съдържат съвсем малко захароза, те са изключително подходящи за диабетици. Пресните плодове и преработените в сокове, сиропи, желета повишават апетита, освежават и подобряват дейността на храносмилателната система. От плодовете се получават витаминни екстракти, приготовляват се сокове, сиропи, сладка, желета, вина, а също те могат да се използват за сушене, както и за прясна консумация.

Описание

Бялото френско грозде е многогодишен храст. Плодовете са дребни и образуват малки гроздчета. Един от най-студоустойчивите овощни видове. Издържа минимални температури до (-25°С).

Препоръки за отглеждане
Растенията се развиват най-добре на слънчеви изложения, но понасят и полусянка.
Предпочитат богати на хранителни вещества почви, богати на хумус песъчливо-глинести и глинесто песъчливи и с подпочвена вода, не по-висока от 80см със слабо кисела и неутрална реакция.
За да раждат изобилно, е необходимо и всяка година да се изрязват ниско до земята по-старите (над 3 години) издънки защото при френското грозде плодните пъпки се образуват върху едногодишните клончета. Най-много плодни клончета израстват върху двегодишните и тригодишните клонки на храста.
Веднага след засаждането стъблото се реже на 2 пъпки. През следващите две години се прави резитба на френското грозде за оформяване на храста - едногодишните леторасти се режат на 3 до 5 пъпки, а от израсналите от основата на храста клонки се запазва само една, която се реже на 15 см. над земята. След третата година храстът се реже за производство, като старите клонки (по-стари от 2 години) се премахват; сгъстените вътрешни 1-и 2-годишни леторасти се прореждат за свободен достъп на светлина и въздух; по-силните едногодишни клончета се съкращават наполовина; от израсналите от основата на храста едногодишни леторасти се запазват само тези, които ще заместят премахнатите стари клонки.
Френското грозде е растение на влажния и прохладен климат, не понася силните горещини и продължителните засушавания през лятото. Когато и почвата е суха, листата окапват, плодовете узряват преждевременно, остават дребни и лесно падат.
Влагата е необходимо условие за развитие на растенията, затова добре понасят поливането.
Растенията се засаждат на разстояние между редовете 2-2,5 м и 1,5 м между растенията.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Бяло френско грозде / Ribes rubrum white pearl

  • Модел: Бяло френско грозде / Ribes rubrum white pearl
  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.


Опции


Подобни продукти

Етикети: Ribes rubrum white pearl, Бяло френско грозде, бял каси, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, ПЛОДНИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.