// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Нар
Латинско наименование
Punica granatum
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво или храст
  /  
до 8 м..
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти от края на май до края на юли с оранжево-червени цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Слабо
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Нарът е определян като "лекарство" и "антибиотик", който подсилва много имунната система и предпазва от различни болести. С някои от своите съставки, той е полезен за сърцето, понижава холестерола, спомага за това да не се развиват ракови клетки и балансира кръвната захар. Той съдържа и много антиоксиданти.
Спомага за разширяване на кръвоносните съдове, а също и блокира ензимът "АСЕ", вследствие на което се забелязва и понижаване на кръвното налягане. Кората на нара съдържа алкалоид, танин и гликозид, които помагат при борбата с глистите. Също така кората е "убиец" на вируси и микроби. Помага и при кожни инфекции и рани. Друго свойство на нара е, че дава енергия и премахва умората.
Хората с ниско кръвно не трябва да пият сок от нар, защото той има свойството да понижава кръвното налягане.
Плодовете на нара съдържат около 12 % захари, витамини и киселини и имат отлични вкусови качества. Могат да се преработват в много ценни сокове, сиропи и вина. Издържат добре на транспортиране и могат да се съхраняват 1 – 2 месеца. Поради дългия си период на цъфтеж и голямо количество едри и красиви цветове нарът се използва и като декоративно растение.

Описание

Нарът е малко пироколиатно дърво или храст с гъста корона. Корените му са добре развити и достигат 3 – 4 метра дължина. Склонен да образува много коренови издънки, които могат да се използват за размножаване. Листата са кожести и сравнително малки. Цветовете му са двуполови, едри и красиви, червени. Плодовете имат закръглена форма, твърде едри, отвън плода има кожеста обвивка, която предпазва вътрешната част, в която се намират малки зърна, състоящи се от семка и сочна обвивка. Нарът стъпва в плододаване през третата година и живее до 80 години.

Препоръки за отглеждане
Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападана от гъбични заболявания. Понася слана до около -10°C. Вирее най-добре в местата с мека зима, където температурата през зимата не спада под – 17 градуса, лятото е топло, а есента суха и дълга. Понася сравнително леко горещините и засушаванията през лятото. При валежи под 500 – 600 mm през вегетационния период трябва да се напоява. Най – подходящи за отглеждането на нарът са песъчливо – глинестите, дълбоки, водопропускливи и богати с хранителни вещества почви. Неподходящи за нарът са тежките и засолени почви.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Нар / Punica granatum

  • Модел: Нар / Punica granatum
  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.


Опции


Подобни продукти

Етикети: Punica granatum / Нар

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.