// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Тайбери Медана
Латинско наименование
Tayberry medana
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст
  /  
1.5-2.5 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени, през есента почервеняват.
Цъфти май с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив /до -25°C/
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Плодовете могат да се консумират в сурово състояние или се замразяват. Използват се за направата на конфитюри, желета, замразяване, сладка, сокове, компоти, ароматно вино и прясно консумаране.

Описание

Тайбери Медана е хибрид между къпина и малина. Един от най-добрите сортове на нашия пазар, изобилно плододава и много важно - устойчив на болести. Бодлив, с малки или средни шипчетата, с неизвити връхчета, не много твърди, поради което е много лесен за работа. Цветовете му са големи и бели, с голям плодник. При условията в нашата страна цъфтежа е средата до края на май, което е предимство да не бъде засегнат от късни слани, а зреенето започва след две седмици. Плододаването трае около 25 дни. Пълното узряване на плодовете е през Юли - Август месец. При подходяща почвена влага плодовете достигат тегло 6-7 г и дължина 4-5 сантиметра. Плодът е червен и има вкус, подобен на този на къпината, но при леко презряване се превръща в пурпурен с лек аромат на малина. Плодът няма така досадните дребни семенца както при малините и къпините. Плодовете на Тайберито са с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и витамини.

Препоръки за отглеждане
Растението е бързо растящо и се нуждае от 4 кв.м. пространство. Добре е да се засади в близост до ограда, стена или пергола. Тайберито е слънцелюбив храст, непретенциозен към почвени и други условия на растеж. Развива се добре както в кисели, алкални, глинести, неутрални така и в пясъчливи почви. Единственото условие е почвата да бъде богата и добре дренирана. Само варовитата почва не е подходяща.
Тайбери е бързо растящ храст. Отглеждането и резитбата му са подобни на тези на стелещите се къпини. Засажда се на разстояние 2,0 м. между растенията в реда и 2,5 -3 м. междуредие. Най-добре е да се изгради телена конструкция, като най-високия ред тел е необходимо да бъде висок минимум 1,50 м. Телената конструкция ще благоприятстват за по - добра циркулация на въздуха, за по - добро излагане на слънце и по – добро подреждане на клоните, което ще улеснява неговата беритба. Най - доброто време за засаждане е през есента или рано на пролет.
Тайбери е взискателно към почвената влага. Полива се винаги при засушавания - през пролетта, по време на зреене и след беритбата. Недостатъчната поливка се отразяват лошо върху добива и сочността на плода. Много важна е редовната поливка през първите седмици след засаждане. Мулчирането ще ви отмени частично за поливките, задържайки почвената влага около корените и намалявайки няколко пъти нуждата от поливане. За мулчиране може да използвате компост, дървени стърготини, листа, слама,…
Резитба на храста се извършва в края на лятото чрез рязане на израстъците, които са плододавали през настоящата година. Те се изрязват до нивото на земята. Не бива да се режат новите израстъци, те ще ще плододават през следващата година. Тях може да подрежете пролетта, след края на големите зимни мразове на 1.5 до 2 м., а страничните разклонения на втора пъпка.
След засаждането на нов храст задължително се отрязва на около 20 - 25 см. от почвата.
За получаване на високи добиви важно условия е редовното наторяване. Особено първоначално при засаждането, където се използва предимно добре огнила оборска тор. Тори се с фосфорни и калиеви торове като при къпините. С азотните трябва да се внимава, понеже предизвикват твърде силен растеж на леторастите които могат да останат тънки.
Плодовете се берат, когато са напълно узрели (цветът им е тъмно червеникаво кестеняв). Най-добре е да се берат в ранните, хладни часове на деня. При брането централната ос се откъсва заедно с плода, както при къпините. Добива от един декар при добро отглеждане и в пълно плододаване - около петата година може да достигне над 2 тона. Брането се извършва през 2-3 дена, беритбата продължава около 3 седмици. За да се съхранват за по-дълго плодовете се поставят в хладилник, но е важно да не бъдат влажни. При съхраняване за по-дълъг период от седмица е добре плодовете да се замразят или да се бутилират на плодов сок.
Вредители и болести по растението не са установени освен малиновия бръмбар и птиците, които нападат плодовете. Не изискват пръскане.
В най-студените региони на страната, както и на по-голяма надморска височина - може да зазимите издънките, а също да им избирате ако е възможно защитено от студените ветров място за засаждане.
Тайбери е напълно зимоустойчив за нашите климатични условия. Благоприятни за отглеждането му са планинските и полупланинските райони, където въздушната влажност е по - висока. Не понася котловини и силни и студени ветрове.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Тайбери Медана / Tayberry Medana

  • Модел: Tayberry Medana
  • Наличност: В наличност
  • 8.00 лв.


Подобни продукти

Етикети: Tayberry Medana / Тайбери Медана

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.