// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Черен бъз, Свирчовина, Бъзуняк, Драмбъз, Селешник, Мимер
Латинско наименование
Sambucus nigra
Категория
Широколистни с опадливи листа
Вид наземна част
Голям храст или дърво
  /  
до 3-10 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят май - юли с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Чаят от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
Начин на употреба. Вътрешно: От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Бъзови плодове узряват в края на м. август или началото на м.септември За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно. Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на черен бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки навитамин С.
Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.
Внимавайте! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!

Описание

Черният бъз е голям храст или ниско дърво, със силно развита коренова система, с пепелявосива кора и бяла мека сърцевина. Листата срещуположни сложни с продълговато яйцевидни островърхи назъбени листчета. Цветовете дребни, жълтеникавобели, събрани в многоцветни плоски щитовидни съцветия до 20 см в диаметър. Цъфти май - юли. Плодът ягодовиден блестящ черновиолетов тригнезден с тъмночервена месеста част.
Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

Препоръки за отглеждане
Непретенциозно дърво, напълно зимоустойчиво. Расте по влажни места, из разредени широколистни гори, предимно в близост до населени места. Разпространено из цялата страна от равнините докъм 1000. (1500) м надморска височина. Отглежда се у нас широко като културно дърво и на много места подивяло. Във втория случай обикновено показва плитки подпочвени води в местата където се среща.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Черен бъз, Свирчовина / Sambucus nigra

  • Модел: Черен бъз, Свирчовина / Sambucus nigra
  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.


Опции


Подобни продукти

Етикети: БИЛКИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, Sambucus nigra, Черен бъз, Свирчовина, Бъзуняк, Драмбъз, Селешник, Мимер

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.