// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Маточина
Латинско наименование
Melissa officinalis
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 до 100 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти от юни до септември с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчива
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Маточината е медоносно, лечебно и хранително растение. Използва за чай в свежо и изсушено състояние. В изсушен вид тя губи приятния си лимонов аромат. Чаят от маточина се използва като успокоително и сънотворно средство.

Описание

Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище, има характерна приятна лимонена миризма. Корените са хоризонтални, разклонени и от тях излизат много издънки. Листата яйцевидни, тъпо назъбени. Свежите листа имат силен аромат на лимон. Цветовете са събрани в класовидно съцветие. Среща се по сухи и каменливи места в цялата страна. Няма декоративна стойност.

Препоръки за отглеждане
Маточината се отглежда на слънце или полусянка, върху рохкава и умерено влажна почва. Може да се изрязва 2 пъти през вегетацията. Понася засушаване, но влошава качеството на листната си маса. Зимоустойчиво растение.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Маточина / Melissa officinalis

  • Модел: Маточина / Melissa officinalis
  • Наличност: In Stock
  • 1.50 лв.


Подобни продукти

Етикети: Melissa officinalis / Маточина, БИЛКИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.