// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Ехинацея
Латинско наименование
Echinacea purpurea
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
80-100 см. / 30 см.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят юли-август, най-разпространени с розово лилави цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
В смесени цветни групи и бордюри, намира приложение и като лековита билка.
Описание

Многогодишно тревисто растение с презимуващо брадато коренище. Стъблата и са прави, покрити с гъсти власинки, разклонени в горната си част. Цветните кошнички са едри, пурпурно-розови и много красиви, цъфти много обилно. Листата са събрани в приосновна розетка, елиптични, груби, овласени. Дръжката е здрава, неразклонена.
Ехинацеята е една от най-популярните билки в Северна Америка. Неуната история като лечебно растение датира от индианците, които използват ехинацеяа за инфекции, зъбобол, ставни болки, кожни заболявания и други заболявания.
Листата и цветовете се берат във фаза пълен цъфтеж на растенията. Корените започват да се вадят след настъпването на първите есенни слани, когато надземната част на растенията загине. В този период се съдържат най-високите количества активни вещества в корените на ехинацеята. Корените се прибират най-рано в края на втората година – до четвъртата. Свежите листа и цветове се сушат задължително върху рамки в сухи, тъмни и проветриви помещения или в сушилня при температура не по-висока от 35-40 гр.С. Корените се сушат в сушилня при температура 55 гр.С или върху рамки в проветриви и сухи помещения. Не се допуска използване на болни или наранени и загнили корени! Готовата суха дрога се съхранява в плътно затворени чували от естествени материали в сухи и проветриви помещения, в които няма висока въздушна влажност. Срок на годност – 1 година. В цветовете на ехинацеята се съдържат 0,13-0,48% етерично масло, а в свежите коренища и корени – 0,04-0,22%. В коренищата са открити глюкозида ехинакозид, който при хидролиза се разпада на етанол и др., а също бетанин, инулин, смола и киселини.
Всички видове ехинацея имат изключително голяма популярност в света и особено в англоезичните страни и Западна Европа като лечебно растение. Днес в Германия се предлагат над 300 препарата от ехинацея, а през 1994 г. немските лекари са изписали над 2,5 млн рецепти за лекарствени продукти от ехинацея. Лекарствените препарати от ехинацея се използват при настинки и грип, при различни инфекции, като стимулиращи имунната система и мн.др. Американски учени обаче откриха, че може да прилагате ехинацеята и по друг начин – срещу кожни проблеми. Те са на мнение, че растението е изключително ефикасно при лечението на екземи, атопичен дерматит, акне, заличаване на белези и дори в някои случаи на рак на кожата. Проучване, направено с мишки показва, че раните и белезите изчезват много по-бързо и ефективно, когато се третират с ехинацея. Все още не може да се каже на какво се дължи това свойство на растението, но учените са убедени, че то е изключително подходящо при подобни проблеми.

Препоръки за отглеждане
Напълно зимоустойчиво растение, не понася ниски места с високоподпочвени води, което води до масово загиване на растенията, особено през първата година, силно устойчива на слани. Вегетацията на ехинацея пурпурея започва през март-април, а продължителността на цъфтежа е 2,5 месеца - юли-август. Ехинацеята е светлолюбиво растение, което вирее най-добре на внимателно обработени, с умерена влажност почви. Най-подходящите почви за отглеждане на ехинацеята са отцедливите каменливи или чакълести, до глинести и варовити почви, предпочита песъкливите почви. На едно място се отглежда 5-6 години.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Ехинацея / Echinacea purpurea

  • Модел: Ехинацея / Echinacea purpurea
  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.


Опции


Подобни продукти

Етикети: Echinacea purpurea, Ехинацея, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, билки

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.