// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Горска ягода, Дива ягода
Латинско наименование
Fragaria vesca L.
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
5-20 см. / над 20 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти април - юни с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Лечебно и декоративно растение. За лечебни цели се употребяват листатата с дръжките, след прибирането на плодовете. Като декоративно растение може да се сади като почвопокривно растение на слънчеви или леко засенчени участъци в градината или в саксии на балкона. Растението изглежда ефектно, още повече, че на него едновремено има цветове и плодове. Плодовете са силно ароматизирани, и се събират освен за директна консумация и като съставка за конфитюри, сосове, ликьори, козметика и алтернативна медицина. Горската ягода е медоносно растение.

Описание

Горската ягода представлява многогодишно тревисто растение с късо кафяво коренище и с високо от 5 до 20 см. право, окосмено, почти безлистно стъбло, завършващо с малоцветно съцветие. Листата му са приосновни, с дълги дръжки и триделни, отгоре тъмнозелени, с редки прилегнали власинки, а отдолу синкаво зелени и окосмени. Листчетата са приседнали, елиптични или ромбични, едро назъбени. Цветовете са бели, с две 5 - листни чашки, 5 - листно венче и многобройни тичинки и плодници. От разрастването на цветното легло се образува сочен месест плод с червен цвят и приятен аромат.

Препоръки за отглеждане
Растението не е взискателно към почвата, но предпочита влажна, рохкава и плодородна почва. Расте на слънце или полусянка, може да се отглежда успешно и в саксия.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Ягода горска / Fragaria vesca L.

  • Модел: Ягода горска / Fragaria vesca L.
  • Наличност: В наличност
  • 1.50 лв.


Етикети: Fragaria vesca L., Ягода горска, Дива ягода

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.