// clicky counter;
Позвънете сега!
Българско наименование
Дива лоза
Латинско наименование
Parthenocissus quinquefolia
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лиaна
  /  
3 - 10 м.
Слънце, полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Незначителни
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Може да покрива стени и изкуствени или естествени конструкции, беседки, веранди и пр. Може да се ползва като фон и да се засадят пред нея други растения. Ако дворът ни не е много голям, дивата лоза ни позволява да постигнем визуален ефект на обилна зеленина, като ни спестява пространство – насочваме я да покрие вертикалните пространства, а не оскъдните ни хоризонтални.

Описание

Дивата лоза е най-широко разпространеното у нас влечащо растение. Отличава се с извънредно бързия си растеж, който дава възможност да покрива за най-краткоо време.
Представлява силно разклонен влечащ храст с дълги клонки, снабдени в повечето случаи с органи за прикрепване за околните предмети. Листата ѝ са леко назъбени, едри, продълговати и заострени, пет делни, като на есен добиват особено красива окраска - през септември и октомври те стават вишнево-червени. Цветовете са незначителни и връзват изобилни, дребни, тъмносини плодчета.
Расте изключително бързо, за година покрива около 2 м, дори повече. Ако я оставим с годините може да достигне до 20 м дължина. Затова е добре да се подрязва, ако не искаме да завладее двора ни.
Дивата лоза не се закрепва за повърхностите, както бръшляна – с коренчета, а с тънки мустачета, които се захващат и увиват, а не се впиват и така по никакъв начин не вредят на сградата.

Препоръки за отглеждане
Изключително непретенциозно растение. Вирее при всякакви температури. Предпочита плодородни и отцедливи почви, но ще вирее на всякакви. Обича слънце, но расте добре и на частична сянка. Ако искаме бързо да порастне, трябва да я поливаме, поне през първата година. След това усилията ни ще бъдат насочени към това да я спрем да расте. През първата година, докато е малка, е добре да ѝ помогнем да се покачи на оградата или перголата като я привържем или я прикрепим с подпорки. Дивата лоза не страда от болести, насекоми и вредители. При много продължителна суша е възможно някои листа да изсъхнат частично, но веднага щом се появи влага, ще си навакса.
Резитбата е слаба – само за подмладяване на растението и за неговото почистване и ограничаване. От торене не се нуждае.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Дива лоза / Parthenocissus quinquefolia

  • Модел: Дива лоза / Parthenocissus quinquefolia
  • Наличност: В наличност
  • 2.00 лв.


  • 100 или повече 1.80 лв.

Подобни продукти

Етикети: Parthenocissus quinquefolia, Дива лоза, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.